Residential Design

VOL4 2019

A business-to-business magazine focused on the collaborative process and talented work of residential architects and custom homebuilders.

Issue link: https://residentialdesign.epubxp.com/i/1148710

Contents of this Issue

Navigation

Page 75 of 87

Throughout the interior, sturdy, smooth walls are made from a double layer of drywall covered with Duroc and then plastered. But the light easily slips in. The husband's office at the back of the second floor sits on top of the porch, gazing out to the woods and into the center of the house. In the mas- ter bathroom, the walls shoot up into a pair of skylights over the tub. And an abstract pattern of small squares punctures the upper wall between the private master suite hallway and the living room's air space. "At the Alhambra in Spain, baths have vaulted roofs and little squares about that size, punches of light," Mark says, though "there's nothing overtly Moorish about it. The boxes have piec- es of glass, little lights in the bottom; we thought of it almost like candles." Their placement was a puzzle, though. "If there are 10 squares randomly placed, what's the logic?" he says. "There were way too many sketches of it, working around ductwork weaving through the wall." The house wasn't easy to build on its sloped lot. Extensive excavation required general contractor Richard Hazboun to shore up the neighbor's house and protect the ravine during construction. But the result is a solid yet graceful dwelling with a high-quality fit. Details were executed with Swiss- watch precision. "The massive floors are perfectly level from one end of the house to the other," Richard says. "All the windows have the same reveals, floor to ceiling, so they needed to hit the bottom and top the same." Parapet walls on the flat TPO roof hide the mechanical equipment and courtyard skylights, giving it a simple, cubic form from the street. "There was a level of trust and friendship among everyone with a certain goal in mind," John says of the team. "You really have to see this as human interaction, and out of it comes a house." —Cheryl Weber The steel "courtyard" core is flanked by two stucco boxes. A window wall system with roll-up Phantom Screens opens the living room to the backyard oasis for large parties. 76 RESIDENTIALDESIGNMAGA ZINE.COM VOL. 4, 2019 DESIGN LAB THE VIEW HOUSE

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of Residential Design - VOL4 2019