Residential Design

VOL3 2019

A business-to-business magazine focused on the collaborative process and talented work of residential architects and custom homebuilders.

Issue link: https://residentialdesign.epubxp.com/i/1119835

Contents of this Issue

Navigation

Page 62 of 95

View Through Vibeke and Joel have two grown daugh- ters who live in New York City and often join them on weekends, and the couple likes to entertain. The north-south ori- ented plan is optimized for guests with a central living space that divides the master suite on the south from two guest rooms and en-suite baths on the north. It opens to long, covered porches on the east and west. To the west, looking toward the river, is a saltwater pool and connecting piazza. "We've had 70 or 80 people there and couldn't even feel it because of the openness of the whole place," Vibeke says. "It's a big part of the way I intend- ed the house to be used, to make up for the lack of space in the city; it's meant to be easy." Outside the master suite, a spiral exterior stair leads to the flat roof with a mahogany deck, vegetable garden, and solar panels that supply all of the house's electricity and send it back to the grid when no one is there. In fact, the need for day-long sun on the panels dictated the house's orientation on this odd-shaped lot. The panels are angled up toward the south, and to avoid making screw or nail holes in the flat roof, they are fastened down only by a ballast system that withstands 120-mile-per-hour winds—as does the entire house. Across the piazza, the pool house is a stop along the driveway that runs up behind it. Set into the natural slope, it contains a living room and kitchenette, full bath, and sauna on the pool level, and two bedrooms and two baths on the cantilevered second floor. At ground level is a two-car garage with electric car charger and backup battery storage for the solar panels. Thinking ahead about aging in place, Vibeke positioned anoth- er parking court and electric car charger on the main house level. Interior and exterior stairs at the pool house connect the garage to the lounge and pool area, and a small vineyard forms a buffer zone between the pool and the road below. Every angle counted on this chal- lenging site. Shoehorning the program components, Vibeke set the pool on the 30-foot setback line and rotated the pool house slightly to open the This page: The main house contains two guest bedrooms, but the adjacent pool house/studio holds another two for longer guest sojourns at the beach. The house was a chance to explore the intersection between control and speed, prosaic and polished. 63 VOL. 3, 2019 RESIDENTIALDESIGNMAGA ZINE.COM

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of Residential Design - VOL3 2019