Residential Design

VOL2 2019

A business-to-business magazine focused on the collaborative process and talented work of residential architects and custom homebuilders.

Issue link: https://residentialdesign.epubxp.com/i/1099210

Contents of this Issue

Navigation

Page 67 of 79

The dark color and deep overhang- ing roofs contribute an almost Asian feel to the house. "We had previously extended roofs on a lake house by Peter Ogden, and it really transformed it," Joeb explains. "It brings the scale of the house down. Understanding proportion and the scale of the body is the funda- mental character of beauty. There's a dialogue to scale, and a dialogue to contrasts—that's what modern is about. When we extended the rooflines here, it made the house more horizontal and quiet. It sits on its hillside like a cap. The overhangs cast their own shadows, making the siding even darker and sus- pending the house in space." Prologue to Dialogue Sorting out the entry sequence was another priority of the redesign. Joeb's office devised a master plan with landscape architect Edmund Hollander of Hollander Designs to mitigate the awkward approach of the rear lot site. "Rear lots tend to have a very narrow drive, then it forks open to the water views. Getting a sense of arrival is very difficult," says Joeb. "The approach could not be axial; we had to come at it from an oblique angle." Visitors arrive at the guest motor court, proceed past a cedar wall divider that shields the family motor court, and continue down a formal walk- way of pavers set in grass. They pass through a "trapezoidal funnel shape" and into a "bosque" of tall trees that establishes the entry court. The trees create a vertical allée that directs to the 9-foot-tall-by-7-foot-wide front pivot door. The vertical threshold segues into a two-story foyer and gallery space. Beyond, visitors see a breathtaking, horizontally framed water view. There is a trick to that view—a manipulation of perspective created by the disappearing-edge pool and the slope of the site down to the water. The This page: Gutting the original house down to the studs and raising the ceiling height enabled the team to open views to the Sound at the front of the house and back through the house from outdoor areas at the rear. 68 RESIDENTIALDESIGNMAGA ZINE.COM VOL. 2, 2019 DESIGN LAB CONSCIOUS OF CONTEXT

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of Residential Design - VOL2 2019