Residential Design

VOL2 2019

A business-to-business magazine focused on the collaborative process and talented work of residential architects and custom homebuilders.

Issue link: https://residentialdesign.epubxp.com/i/1099210

Contents of this Issue

Navigation

Page 41 of 79

Redo, Reinterpreted There were fewer problems to resolve upstairs, but it too has a new level of purity and polish, with just a handful of materials employed in a consistent way. Four-by-4-foot cement tiles tie the flooring together on both levels and incorporate heat registers. "The registers in front of the windows are laser-cut concrete tiles backed with a stainless steel plate because the tiles are fairly thin," says Steve. Perforated metal panels partially screen the kitchen from the dining area. Here and in the living room, floating 3form resin panels embedded with LED lights define the seating ar- eas in this large room, as do the Driscoll Robbins custom rugs. "We had to get approval to hang the panels because they do weigh quite a bit," Mike says. "We tapped finish screws into the steel strut and had to make sure they lined up; the fasten- ers are structural and part of the design." And the kitchen's perforated metal panels reappear around the fireplace, which consists of the original firebox with a linear flame inserted. Outside, the semi-circular planter was updated with perfo- rated metal; Paul also replaced the entry decking and garage door and added the porcelain rainscreen. "The rainscreen was hung on a steel structural system; we had one of our best tile setters do it," Mike says. And photovoltaic panels—set at a lower angle than would be ideal so you can't see them from the street—generate most of the house's electricity. In that spirit, the result is not just a repackaging of the pre- vious renovation but a truer expression of what the original was after. The way Paul sees it, the house has become more like itself. "There are certain funny plan things that I think, why didn't we do that last time?" he says. "But there were things we did before that are still valid, and we reinterpreted those. The character of the house is radically different, so much lighter. It's a better house now, to be honest. They'll live with this for the next 20 years." Reorienting and rebuilding the stair and opening a former partition wall connects the new lounge area fully to the stunning view and the natural light it brings with it. The blackened steel panels reappear as the fireplace wall on the main level. 42 RESIDENTIALDESIGNMAGA ZINE.COM VOL. 2, 2019 CASE STUDY

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of Residential Design - VOL2 2019