Residential Design

VOL2 2019

A business-to-business magazine focused on the collaborative process and talented work of residential architects and custom homebuilders.

Issue link: https://residentialdesign.epubxp.com/i/1099210

Contents of this Issue

Navigation

Page 35 of 79

"Matt is a spectacularly talented architect, but if the same project architect had been assigned to it, it would have been harder to say, what do I change?" Paul says. "A new one was able to say, I respect what you guys did but I'm listening to the client in a different way and hearing a different set of needs about warmth of material palette. Jessica was able to say, 'these things clearly worked and we're going to keep them, but this new set of issues has emerged. How do we keep the best of the last renovation and address some of the new changes?' We simplified the plan greatly in 2002, and we further simplified it now." Clean Sweep Paul stayed with his brother and brother-in-law for a few days before starting the second redesign. That visit brought to light some functional issues on the lower level containing an office and the bedrooms, where most of the plan changes ended up taking place. Once again, the gut renovation was based on Aaron Greene's strong organizational logic and led to all-new materials in a limited palette designed to unify the home's spaces. On both floors, the design team strengthened the organi- zational planes on the southeast and southwest by extending the exterior materials inside. Upstairs, the brick on the garage wraps inside the house along the entry hall/garage wall. Paul had replaced this wallpapered-over brick during the 2002 remodel with new brick, and this time he added it to the south wall of the living area "to get a reading, from the inside, of that block of masonry that makes up the garage." He also extended the brick along the stairwell and into the master suite downstairs, where it makes a right-hand turn into the bathroom. "It establishes the formal idea that there's this brick piece that anchors the west side of the house and contains the service functions—garage, master bath, and dressing area," he says. The companion west side is wrapped in rift-cut oak that forms a wooden box on two levels—it defines the kitchen and powder room upstairs, and the guest suite downstairs. Millworkers matched the wood to the wood-look porcelain rainscreen chosen for the west-side exterior so that the tran- sition appears seamless. "We found this porcelain material that we figured out how to install as a rainscreen and then had a millwork company match it for the cabinetry and paneling, which they did in a completely convincing way," Paul says. "We didn't want the wood to change color outside but not inside. It's imperceptible that it's not wood outside." This page: A new blackened steel fireplace surround contrasts with new, lighter-colored flooring. A brick wall carries through from the exterior on the first level and now to the sleeping level below as well. 36 RESIDENTIALDESIGNMAGA ZINE.COM VOL. 2, 2019 CASE STUDY

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of Residential Design - VOL2 2019