Residential Design

VOL.6 2018

A business-to-business magazine focused on the collaborative process and talented work of residential architects and custom homebuilders.

Issue link: https://residentialdesign.epubxp.com/i/1060493

Contents of this Issue

Navigation

Page 50 of 75

If the most memorable houses are subtly tuned to their environment, this one on Linkhorn Bay in Virginia Beach sends up its antennae in multiple directions. Surrounded on three sides by a water- way that feeds into the Chesapeake Bay, it responds not just generally to the idyllic site but with very specific moves that build up to something more than the sum of its parts. Asked to design a spacious home for a couple with three children, architect Allison Ewing, AIA, let the land inspire its three-dimensional form. "The river strikes a horizontal line and then the shore across has a band of trees, and then sky," she says, while little inlets suggested the opportunity for more intimate views next to the house. For Allison, who spent time in Japan, that strong horizontal line brought to mind the Japanese concept of shakkei, or borrowed scenery. The T-shaped house engages this flat line with cantilevered rooflines and with terrace edges and stairs detailed to cast a horizontal shadow line. The substantial home was designed as two perpendicular volumes defined by dark Spanish cedar cladding, composite metal panels, glass walls, and cumaru- and-steel pergolas. The main section contains a large kitchen, family room, and great room/dining area that spill out to the pool terrace; upstairs are an art studio and three bedrooms and baths for the children. The perpendicular wing, separated by an axial entry gallery on the first floor and a glass bridge on the second floor, houses a library, office, and master wing downstairs and a media room and open porch upstairs. It's not just the horizon line, but water seeps into the scheme, too. A fountain and water channel along the entry path seem to slide beneath the house, only to reappear as a swimming pool at the far end of the foyer gallery. A dark wooden pergola reinforces that through-view overhead. It starts at the front door, continuing through the entry gallery and out the back, where it shades the great room and pool from the western sun. Opposite and this page: Two distinct volumes are bisected by a water channel at the front of the house that continues into the main hall and terminates at the back of the house in a swimming pool. Just beyond the pool is the Chesapeake Bay. 51 VOL. 6, 2018 RESIDENTIALDESIGNMAGA ZINE.COM

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of Residential Design - VOL.6 2018