Residential Design

VOL.5 2018

A business-to-business magazine focused on the collaborative process and talented work of residential architects and custom homebuilders.

Issue link: https://residentialdesign.epubxp.com/i/1035140

Contents of this Issue

Navigation

Page 55 of 83

Timeless Motif The perforated screens that form the façade of the library/garage addition are highly abstracted from the concrete window screens of the original house. "We digitized them, modified them, and used their base proportions to create a series of bronze anodized alu- minum panels—in upper-portion and bottom-portion designs." Like the screens on the old house, the new screens serve the practical function of shading interiors from the strong Cal- ifornia sun. This is especially important for the library interiors on the second level, where the clients store nearly 5,000 volumes, including some rare editions. When the sun begins to set, the clients can slide open glass doors on the interior and swing open the upper panel screens to form "a series of little Juliet balconies." Glass partitions function as safety railings. Although the new building's ma- terial vocabulary shares a common language with the existing buildings, the pertness of its planes contrasts with its nearly century-old companions. There's a photograph that shows the rear of the old carriage house and the adjacent library building, linked by an outdoor stair. The pitch of the carriage house roof has a gentle, old-house sway to it that stands out from the military bearing of the library roof. The two buildings nestle up to a series of retaining walls that capture flat ribbons of garden space on each ledge. Those controlled collisions of building, stair, hill—along with the stucco and red tile—remind Zoltan of his grand- parents' Hungarian hill town. By day the screens of the library and garage put forth the cool reserve of Spanish lace, but at night, they are aglow with warmth and invitation. Inside, the stacks are clustered to the center of the room to allow circulation on both sides. There's a kitchenette, Above and left: A light-touch renovation revived the formerly pink kitchen. Acing the cross-vault geometry was the team's toughest test. 56 RESIDENTIALDESIGNMAGA ZINE.COM VOL. 5, 2018 DESIGN LAB INVENTION AND REINVENTION

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of Residential Design - VOL.5 2018