Residential Design

VOL.4. 2018

A business-to-business magazine focused on the collaborative process and talented work of residential architects and custom homebuilders.

Issue link: https://residentialdesign.epubxp.com/i/1015910

Contents of this Issue

Navigation

Page 53 of 75

linked only by a dizzying Escher-like series of stairs to the ground. Freed from the obligation of the terrace level, Bob and Carmen were able to deploy decks, retaining walls for pool and patio, and short runs of wide stairs to ease the descent to the backyard. The journey and the destination meld into a single, progressive experience. Down to Size Breaking up the building's mass into two wings reduces its apparent size, as do all those windows. Its long, low- slung roofline helps as well. Next door, a colliding array of ski-slope roof pro- jections attempt in vain to enliven an otherwise great big, looming box. Here, tightly composed structure and mate- rials activate the elevations. The house never sheds its human scale, feeling at once comfortable in and open to nature. "The house doesn't read that big because we didn't put enough gables on it," Bob jokes. "And we didn't use enough different materials." That's a joke, too, but it's also true. Bob and Carmen trimmed the palette to just a few materials and colors and a deft balance of dark and light elements. The exterior siding is thermally modified poplar, says Bob. "I first used it on a property I own in North Geor- gia about five years ago. They heat the wood to about 180 or 190 degrees. That changes the composition to be more resistant to insects. It's much more durable than untreated wood. If you leave it as is, it will gray out. And you don't need to stain or treat it." "You can oil it, though, so it keeps its rich, brown color," says Carmen. "And that's what the client has chosen to do." The mustard-hued inserts are fiber cement panels with a specially formulated paint color. Trim around the siding is aluminum, and the eaves, supported by dark-stained glulam beams, are a light-colored pine This page: The firm designed the floating bed in the master, in addition to its wall unit. The room continues the palette of contrasting light and dark wood finishes. The master bathroom is located at the front of the house; electronic shades lower for privacy as needed. 54 RESIDENTIALDESIGNMAGA ZINE.COM VOL. 4, 2018 DESIGN LAB OUTER LIMITS

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of Residential Design - VOL.4. 2018