Residential Design

VOL.4. 2018

A business-to-business magazine focused on the collaborative process and talented work of residential architects and custom homebuilders.

Issue link: https://residentialdesign.epubxp.com/i/1015910

Contents of this Issue

Navigation

Page 34 of 75

that terminates the game room at the front elevation. The clients had found a rock with warm tones and texture they liked, and the stone was sourced to match. Another big addition were two mature olive trees planted at the threshold of the entry court, standing "like sentinels," says Alan, and leading to a new custom pivot front door. Extensive 3D models helped the clients envision how new spaces would relate to each other and where view cor- ridors would occur. They were key to inspiring confidence in expensive decisions and even smaller ones. "The clients actually found a light fixture that matched a fake one we had in the model," says Philip. The design team also built detailed solar studies to determine proper shading and depth of overhangs to minimize heat gain. Those overhangs are trimmed in aluminum and clad in teak, rich and stable materials that combine with the ipe siding and steel windows to impart a durability and timeless quality to the house. Spectator Sport With the official family room eliminated, the team redesigned the kitchen area to receive a casual sitting room with dramatic see-through fireplace and large flat screen television wall. Says Alan, "The husband likes to watch TV and his wife likes to cook—and they wanted to do both in the same space. (At first, he wanted nine TVs!)" The fireplace surround is made of volcanic lava stone, and the wood-paneled wall that holds the TV is sapele wood, which takes on a deep mahogany-like tone. The husband sourced the white oak flooring from a vendor in Los Angeles, the only place he could find engineered boards with a 6-millimeter wear layer. The architects cantilevered the adjacent deck to extend the outdoor living area and capture a more expansive view. A cable rail system keeps sight lines unimpeded. Back inside, on the other side of the fireplace wall and three steps down, the formal living room and dining room were combined into a single space floored in porcelain tile. Reduced Clockwise from top left: Deep roof overhangs help control sun exposure on the mountaintop and protect the window walls from "sideways" rainstorms. The remodeled house pushes out walls in select areas (such as the tub alcove in the master bath) to capture better views. 35 VOL. 4, 2018 RESIDENTIALDESIGNMAGA ZINE.COM

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of Residential Design - VOL.4. 2018