Residential Design

VOL.4. 2018

A business-to-business magazine focused on the collaborative process and talented work of residential architects and custom homebuilders.

Issue link: https://residentialdesign.epubxp.com/i/1015910

Contents of this Issue

Navigation

Page 31 of 75

use and moisture management were also critical. Says design director Philip Liang, "The site almost has its own microcli- mate on the top of the mountain. It can be cloudy below, but sunny up there. Or it can rain sideways against the house. We had to make sure the design could meet the criteria of the climate on the hill. It had to stand up to the winds." Vista and Volume In a stroke of good luck, the previous owners had recently swapped out the original window system with new high- quality steel units. The team was able to preserve them and add additional units to match. The only difference was color, but they devised a clever solution to the problem: "We found an automotive paint person and had him come set up shop on site. He painted the units right there," says Philip. The team bumped up the height in key areas of the building by inserting a series of clerestory windows. That move took ceilings from 9 feet to 12 feet in some rooms, but the trans- formation is much more than volumetric. "The new window wall units and clerestory really open the house to light and scenery," Philip explains. "The clerestory bounces light off the ceiling. And now, you can see the trees and sky continue upward through the view." The clients didn't want more space in the house, but they did want to reprogram the allotment of space. They didn't need redundant spaces, or excess square footage assigned to little-used formal rooms. First on the chopping block was the original, broadly defined family room, which became a more tightly orchestrated game room. The wood-burning fireplace had to stay where it was or be completely removed per code, Above: Casual spaces are given the lion's share of square footage, including this sitting room and television area adjacent to the open kitchen. Steps down by the three-sided fireplace lead to the formal dining and living areas. 32 RESIDENTIALDESIGNMAGA ZINE.COM VOL. 4, 2018 CASE STUDY

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of Residential Design - VOL.4. 2018