Residential Design

Vol. 3, 2017

A business-to-business magazine focused on the collaborative process and talented work of residential architects and custom homebuilders.

Issue link: http://residentialdesign.epubxp.com/i/861963

Contents of this Issue

Navigation

Page 41 of 83

Sound Decisions Although Granberry made many good design decisions given the norms of his time, there were many ways his original could stand improvement. Once Gray Organschi was into the bones of the building, it made sense to perform some corrective surgery to the architecture itself. The basic plan was sound. And coincidentally, both former and new owners shared similar requirements: a house that could accommodate return visits from adult children. "Our clients wanted a bedroom on the main level and a communal living, dining, kitchen area. They wanted two bedrooms for their adult children and a guest room. All these spaces were there in the original," says Lisa. "The three extra bedrooms were essentially bermed into the hillside. So, there was a major effort to make them less basement-like. We worked hard to get two exposures for each." While all the desired elements were present in the original, they were rough around the edges. "There were technical issues," says Alan. "The layout and massing were right, but the organization of the rooms was compromised by the cheap building at the time." In addition to brightening lower bedrooms, the firm carved lower-level lounge areas inside and outside, so everyone could have private run-away space. Securing more natural light was also a priority for the main level. As were tweaking the pacing of the entry and unveiling of the view. "During the period this house was built, people thought of the shoreline as a nice thing to see, but they didn't regard it with the same reverence we do today," Alan says. "The choreography of the entry, the unfolding of the view, and the relationships to the outdoor areas were all rather ad hoc." The first big move the firm made here was to lift the corners of the flat roof at the north end to create clerestories. "In the living area, you now get very even light from four directions. It relieves the horizontality of the space. Before, it felt heavy and dark; now, it feels luminous," says Lisa. Above: Cypress boards laminated in triple thickness delay the full reveal of the interiors. Visitors can see straight in but not at an angle. CASE STUDY 42 RESIDENTIALDESIGNMAGAZINE.COM VOL. 3, 2017

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of Residential Design - Vol. 3, 2017