Residential Design

Vol. 3, 2017

A business-to-business magazine focused on the collaborative process and talented work of residential architects and custom homebuilders.

Issue link: http://residentialdesign.epubxp.com/i/861963

Contents of this Issue

Navigation

Page 37 of 83

The original house was commissioned by a Yale professor and his oceanographer wife, who established a laboratory in the little scenic harbor it overlooks. She proved instrumental in local ecological preservation groups, caring deeply for the environment that surrounded and sustained them and made their house such a special place. They loved the house and lived for decades with its delights and its intrinsic flaws. Alas, those '70s architects were often enamored of new, untested, and largely underperforming materials and methods of the day. Perhaps that was how working-wage people could afford striking, custom-designed houses back then, but the reality is that many buildings of the period were not durable, and certainly not up to today's standards of energy performance and quotidian comfort. Fast forward to our current decade, Old Quarry House found new stewards, all with Yale pedigrees, to take on its challenges and its opportunities. The new owners both work at the university, and the firm that spearheaded the renova- tion, Gray Organschi Architecture in New Haven, Conn., has deep ties to the institution as well. Wife-and-husband team Lisa Gray, FAIA, and Alan Organschi went to architecture school at Yale, and Alan continues to teach there, in addition to his work with the practice. The new owners were, of course, captivated by the site, which lies within a kayak paddle of the Thimble Islands. The "Old Quarry" that gives the project its name is a rich vein of pink and black granite that weaves its way up the New England coastline and has provided the stalwart bases for the Inset: The original 1970s house by architect Carlton Granberry had loads of charm but dubious build quality. Above: Sensitive but to-the-studs renovations substantially improved the delight and livability of the house. Opposite: Pulling formerly dropped steel header beams up into the floor package and lowering 3-foot sill heights unveil floor-to-ceiling water views. CASE STUDY 38 RESIDENTIALDESIGNMAGAZINE.COM VOL. 3, 2017

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of Residential Design - Vol. 3, 2017